Ve čtvrtek 10. října jsme se vypravili, v rámci poznávání Uherskobrodska, do skláren ve Strání.

A měli jsme se na co dívat. Nejdříve jsme si prohlédli místní muzeum sklářských výrobků a seznámili se s historií skláren.

Poté jsme se vydali za sklářskými mistry, kteří nám ukázali foukání skla sklářskou píšťalou. Když jsme uviděli první sklenici, která vznikla z malého kousku sklářské směsi, ozvalo se z hloučku dětí „to je kouzlo“.

Také jsme si prohlédli sklářské pece nebo místnost, kde se sklářské výrobky dokončují. Dozvěděli jsme se, co je to sklářský kmen, kmenárna, kopna, co tvoří směs na výrobu skla a co se do směsi přidává, aby bylo sklo barevné.

Zajímavou prohlídku tohoto podniku jsme zakončili nákupem malých skleněných srdíček, medvídků nebo růží.

žáci 3.A + 3.B, paní učitelky

Fotogalerie

Sběr papíru podzim

… podzimní setkání prváčků a deváťáků

V úterý 8. října strávili naši prváčcci dopoledne se svými velkými patrony, pomocníky z řad žáků devátých tříd. Hlavním cílem bylo kromě spolupráce a společně stráveného času vytvoření obtisků dlaní, které se vzájemně překrývají. Dvojice prvák + deváťák použily prstové barvy, větší obtisk ruky deváťáka byl překryt menším obtiskem ruky prváčka a po zaschnutí barev vepsali oba svá křestní jména. Pomocí pracovního listu, do nějž vyplnili věci, které mají rádi, se navzájem blíže poznali a zjistili, že mají mnoho společného. Náročnější mohlo být vyluštění šifry, ale i toto zvládli všichni hravě. Úkoly, které se objevily ve vyluštěných šifrách, mnohé zaskočily, a někteří deváťáci zjistili, že při kreslení a skládání veršů mají prváčci mnohem menší zábrany. Potvrdilo se tak, že každý je dobrý v něčem a nikdo nevyniká ve všem. Věříme, že se prváci a deváťáci těší na další spolupráci stejně jako my.

školské poradenské pracoviště

Fotogalerie

V úterý 2. října se v prvních třídách konal Jablíčkový den, který byl plný zábavy, učení a samozřejmě jablek! Tento speciální den byl věnován oslavě podzimu a všem věcem spojeným s jablky.

Den začal tím, že děti přinesly různé druhy jablek z domova. Ve školních lavicích je čekalo několik aktivit, kde děti mohly zkoumat a ochutnávat různé odrůdy jablek. Byla zde také stanoviště, kde děti mohly vyrábět a kreslit jablka různými metodami.

Kromě zábavy byl Jablíčkový den také vzdělávací. Děti se dozvěděly o různých odrůdách jablek, jejich původu a jak se pěstují. Byly také představeny různé způsoby, jak jablka využít v kuchyni. Díky maminkám, které dětem dobroty připravily.

V průběhu dne proběhl společný piknik, kde si děti mohly pochutnat na jablečných dobrotách.

Tento den nejenže přinesl spoustu zábavy, ale také pomohl dětem lépe porozumět přírodě a významu zdravé výživy. Ještě Jednou moc děkujeme maminkám, které dětem pochutiny připravily.

Petra Součková

Fotogalerie

© 2022 Základní škola Mariánské náměstí Uherský Brod